Κοινωνία Τρίτη 1/12/2020, 08:12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρούσματα και δεδομένα «δείχνουν» παράταση lockdown

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται μεν, αλλά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και με τους θανάτους σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης προς τα τέλη της εβδομάδας για τον οδικό χάρτη ανοίγματος της οικονομίας. Όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται το σενάριο άρσης τoυ lockdown την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οριακά καλύτερη, θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε τα δεδομένα. Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ο δρόμος μπορεί να είναι πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σιγουρος και πιο ασφαλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να τηρήσουμε τις εντολές των ειδικών, ώστε να φθάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο ζήτημα της ατομικής ευθύνεις αναφέρθηκε και ο καθηγητής, Μανώλης Δερμιτζάκης. Δεν υπάρχει δικαιολογία έπειτα από τόση ενημέρωση, υπογράμισε ο κ. Δερμιτζάκης. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι δεν είναι νωρίς για να γίνει μια συζήτηση για άρση του Lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Το σημαντικό όμως δεν είναι το πότε, αλλά το πώς. «Θα πρέπει να γίνει συζήτηση στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για τα κριτήρια της εξόδου και να σχεδιασθούν διάφορα σενάρια και ανάλογα με την κατάσταση να αποφασισθεί ποιο σενάριο θα ενεργοποιηθεί», ανέφερε. Ο ίδιος ανέφερε τρεις διαστάσεις-προϋποθέσεις για το άνοιγμα: Γεωγραφικές περιοχές, ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν αλλά και τους κανονισμούς που θα ισχύσουν. «Ξέρουμε τι σημαίνει να ανοίξουμε με τόσα κρούσματα και με δεδομένο ότι είμαστε μέσα στον χειμώνα», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι θα ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι η πορεία των κρουσμάτων δείχνει ότι θα υποχωρήσουν σε τριψήφιο αριθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.044 νέα κρούσματα, μειωμένα σε σύγκριση με 1.193 της προηγούμενης ημέρας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 105.271. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 85 νέοι θάνατοι, με 2.406 συνολικά στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με 600 ασθενείς στις ΜΕΘ.

AD HERE
AD HERE